top of page
top
COCHLEA res & Alexander Technique Studios | Τεχνική Αλεξάντερ | Georgia Paizi | Γεωργία Παΐζη | Γεωργία Παίζη | COCHLEA studia - τεχνική αλεξάντερ - μέθοδος αλεξάντερ - alexander technique - τεχνική alexander - μέθοδος alexander
COCHLEA res & Alexander Technique Studios | Τεχνική Αλεξάντερ | Georgia Paizi | Γεωργία Παΐζη | Γεωργία Παίζη | COCHLEA studia - τεχνική αλεξάντερ - μέθοδος αλεξάντερ - alexander technique - τεχνική alexander - μέθοδος alexander
COCHLEA res & Alexander Technique Studios | Τεχνική Αλεξάντερ | Georgia Paizi | Γεωργία Παΐζη | Γεωργία Παίζη | COCHLEA studia - τεχνική αλεξάντερ - μέθοδος αλεξάντερ - alexander technique - τεχνική alexander - μέθοδος alexander

Η COCHLEA res & η Γεωργία Παΐζη φιλοξενούμε στα COCHLEA studia ένα σύνολο συμπληρωματικών παιδαγωγικών μεθόδων για την τεχνική και την ψυχοφυσική εκπαίδευση της/του performer, με άξονα τρεις πρωτοποριακές προσεγγίσεις που έχουν στο κέντρο τους την ανατομία και την υλικότητα του ανθρώπινου οργανισμού, και που προάγουν μια συμπερηλιπτική μη-κακοποιητική δημιουργική & παιδαγωγική διαδικασία που καλλιεργεί την αυτοδιάθεση και την αυτενέγεια. 

Διαβάστε παρακάτω για τις τρεις βασικές μας μεθόδους, καθώς και για τα εργαλεία συναίνεσης & συμπερίληψης, ενώ για τις ατομικές συνεδρίες & τα ομαδικά μαθήματα με τη Γεωργία Παΐζη, καθώς και τα σεμινάρια και τους εκπαιδευτικούς κύκλους ΣΥΝΑΣΚί που φιλοξενούν ένα πλήθος άλλων συμβατών τεχνικών, δείτε το πρόγραμμα των COCHLEA studia στην ενότητα classes & workshop & στη σελίδα μας στο fb.

TV
AT
SRT

μέθοδος 

alexander

Η ΤΕΧΝΙΚΗ ALEXANDER βρίσκεται στην παιδαγωγική οικογένεια των somatics, πλάι σε ολιστικές προσεγγίσεις στην ορθοσωμική και την φυσική αγωγή (όπως το Feldenkrais, το Rolfing, και το Pilates), εφαρμογές της Yoga στον δυτικό κόσμο, μεθόδους βιωματικής ανατομίας (BMC), αλλά και τεχνικές χορού (Skinner Releasing Technique, Contact Improvisation). Εκείνο που διακρίνει τη μέθοδο Alexander είναι η μακρά της παράδοση στην εκπαίδευση του performer, καθώς και η καίρια συνεισφορά της στην ανάπτυξη σχεδόν όλων των παραπάνω συστημάτων.

Η ΑΤ είναι αναπόσπαστο εργαλείο του performer. Ηθοποιός ο ίδιος, στις αρχές του 20ού αι. στην Αυστραλία, ο FM Alexander συλλαμβάνει τη μέθοδο όταν χάνει τη φωνή του. Mε προφορικές οδηγίες, ανατομικές πληροφορίες και ήπιες χειρονομίες, η μέθοδος Alexander συμβάλλει στην κατανόηση της μυοσκελετικής μηχανικής, ασκεί την κιναισθητική νοημοσύνη και προσφέρει ισορροπία και συντονισμό, καλλιεργώντας την ψυχοφυσική ετοιμότητα της/του ηθοποιού, καθώς και τα επιμέρους τεχνικά της/του μέσα (φωνή, αναπνοή, φυσική κατάσταση). Απελευθερώνοντας το σώμα από τις συνήθειες του εαυτού που ασυνείδητα αναπαράγουμε σε στάση και σε κίνηση, η μέθοδος Alexander εξοικειώνει την/τον ηθοποιό με το ελάχιστο της σωματικής έκφρασης, από όπου πια μπορεί να έχει τον συνειδητό έλεγχο, ενώ συμβάλλει επίσης στην αυτοπεποίθηση και τη φυσική της/του παρουσία.

 

O FM Alexander εκπαίδευσε τους πρώτους δασκάλους στη μέθοδό του τη δεκαετία του 1930 στο Λονδίνο. Σήμερα, η μέθοδος Alexander διδάσκεται ως βασικό μάθημα σε Δραματικές Σχολες, Ακαδημίες Χορού και Ωδεία παγκοσμίως. Ενδεικτικά: Tisch NYU, Guildhall School of Music & Drama, The Juilliard School, Actors Studio Drama School, The Central School of Speech & Drama, LISPA, Rose Bruford College, University of Chicago, Yale University, Universitat der Kunst Berlin, Zurich University of the Arts, RADA, Amsterdam University of the Arts, ArtEZ Arnhem, Sarah Lawrence College.

Για μια συμβατική αλλά ευρεία επισκόπηση της τεχνικής, επισκεφθείτε τη σελίδα της μεγαλύτερης επίσημης κοιινότητας δασκάλων της τεχνικής Alexander, Society of Teachers of the Alexander Technique, που πιστοποιεί και το τριετές εκπαιδευτικό πρόγραμμα που παρακολούθησα στο Λονδίνο (2014-2017). Για μια πιο συγγενή στην προσέγγισή μου ένωση, δείτε τη σελίδα των Αlexander Technique Alliance. Για τη δουλειά των βασικών μου επιρροών και αγαπημένων μου δασκάλων δείτε τις σελίδες της Eva Karkzag και της Miranda Tuffnel.  

τεχνική

skinner

releasing

Όπως αναφέρεται στη σελίδα του Skinner Releasing Network η ΤΕΧΝΙΚΗ SKINNER RELEASING αποτελεί μια πρωτοποριακή προσέγγιση στο χορό, την κίνηση και τη δημιουργική διαδικασία που βασίζεται στην απλή αρχή ότι όταν απελευθερώνουμε τη σωματική ένταση, μπορούμε να κινούμαστε με μεγαλύτερη ελευθερία, δύναμη και συνέπεια.

 

Η SRT αναπτύχθηκε, από τις αρχές της δεκαετίας του 1970 και μετά, από την Joan Skinner, η οποία είχε χορέψει με τις ομάδες των Martha Graham και Merce Cunningham πριν ξεκινήσει τη δική της εξερεύνηση της κίνησης. Η SRT αποτελεί σημαντική επιρροή στην εκπαίδευση και τη δημιουργική πρακτική του χορού, και εργαλείο κορυφαίων χορογράφων και χορευτών σε όλο τον κόσμο. Εστιάζοντας στην προσωπική κιναισθητική εμπειρία και στις βασικές αρχές της κίνησης, η SRT μπορεί να ενισχύσει οποιαδήποτε πρακτική κίνησης, ενώ παράλληλα υποστηρίξει την καλλιτεχνική ευαισθησία και τη δημιουργική ανάπτυξη.

 

Στα μαθήματα SRT, η αυθόρμητη κίνηση που προκαλείται από τις καθοδηγούμενες ποιητικές εικόνες και υποστηρίζεται από μουσική και ήχο, επιτρέπει μια δημιουργική και εύκολα προσβάσιμη εξερεύνηση των τεχνικών αρχών της κίνησης όπως η ευθυγράμμιση πολλαπλών κατευθύνσεων, η ελαστικότητα, η ανάρτηση, η οικονομία και η αυτονομία. Καθώς οι συμμετέχουσες/ντες εγκαταλείπουν τα συνήθη πρότυπα μυϊκής λειτουργίας, καλλιεργούν μια εντυνόμενη επίγνωση της φυσιολογικής και φανταστιακής τους εμπειρίας. Το αποτέλεσμα μπορεί να είναι μια βαθιά ενσώματι επίγνωση των νέων δυνατοτήτων στον τρόπο που κινούνται τόσο μέσα στο στούντιο ως χορεύτριες/τές και δημιουργοί, όσο και στην καθημερινή ζωή.

 

Η τεχνική έχει οργανωθεί προσεκτικά σε μια ολοκληρωμένη, προοδευτική παιδαγωγική που διδάσκεται σε τρία επίπεδα: εισαγωγικό (για όλους όσους έρχονται στην τεχνική για πρώτη φορά), ενδιάμεσο (που ονομάζεται «συνεχιζόμενη») και προχωρημένο. Επιπλέον στα μαθήματα της SRT, έμπειρες χορεύτριες σπουδάζουν δίπλα σε αρχάριους, το καθένα μετέχοντας στη δική του προσωπική διαδικασία. Η SRT είναι μια παιδαγωγική χορού για όλα όσα ενδιαφέρονται να εξερευνήσουν την σωματικότητα, την έκφραση, τη δημιουργικότητα και την ενσυναίσθηση μέσω της κίνησης. 

Η SRT είναι, μεταξύ άλλων, προϊόν της συνάντησης της Joan Skinner με την τεχνική Αlexander ως μαθήτρια της Judith Leibowitz. Περισσότερες πληροφορίες για την τεχνική στη σελίδα του επίσημου δικτύου δασκάλων SRT Skinner Releasing Network, την τρέχουσα εκπαίδευση των οποίων ξεκινάω αυτό το καλοκαίρι στη Γλασκώβη (2023-2024).

πρακτική 

tensegral

voicework

Η TENSEGRAL VOICEWORK είναι μια πολυσυλλεκτική προσέγγιση στην αναπνοή & το φωνητικό σύστημα, που εδράζεται στις αρχές της μεθόδου Alexander όπως αυτή ενημερώνεται από μια σειρά από άλλες πρακτικές. Η TV είναι προϊόν της δραστηριότητας της Γεωργίας Παΐζη στην επαγγελματική εκπαίδευση της/του ηθοποιού, ενώ ως στοχευμένη προσωπική έρευνα ξεκίνησε την περίοδο του covid-19 με το project ΦΦΩΝΗΜΜΑ (φάσια, φωνή, μυϊκή μάσκα, αναπνοή). Κατεβάστε τις κάρτες του project ΦΦΩΝΗΜΜΑ εδώ

 

Η TV συνομηλεί με τα εργαλεία της βιωματικής ανατομίας, προάγει την επανεκπαίδευση της ρινικής έναντι της στοματικής αναπνοής, αποκαθιστά το μυϊκό μικροσύστημα του προσώπου και την περιφερειακή όραση στο συνολικό μυϊο-σκελετικό-περιτονιακό σύστημα, και δουλεύει με τις λειτουργίες της πρόθεσης, της απεύθυνσης, και της διάσπασης της προσοχής ως τεχνικά ψυχοφυσικά εργαλεία.

Με τεχνικό υπόβαθρο την τεχνική Alexander, η TV έχει επίσης επιρρεαστεί από τη μέθοδο του Tom Myers (Anatomy Trains), την τεχνική της Catherine Fitzmaurice (Fitzmaurice Voicework), τη διδασκαλία του Patrick McKeown (Buteyko Method), τη διδασκαλία της Angelique Willkie, και τις χρήσεις της Kinesiology Tape στην φωνή και στην κατάπωση. 

Η TV διδάχθηκε για πρώτη φορά ως τρίμηνο σεμινάριο υπό τον τίτλο ΦΦΩΝΗΜΜΑ το φθηνόπωρο του 2022, σε δύο τμήματα με 40 συνολικά συμμετέχουσες/οντες επαγγελματίες από τις παραστατικές τέχνες και την φωνητική διδασκαλία. Για το ακαδημαϊκό έτος 2023-24, στον νέο εκπαιδευτικό κύκλο της TV προγραμματίζουμε τη συμμετοχή πέντε ακόμη δασκάλων από τους χώροους της εκπαίδευσης και της αποκατάστασης της φωνής, καθώς και τη σταθερή συνεργάσία μας με τη δασκάλα Kodály Δέσποινα Τσιπίδου στο ρεπερτόριο και στη διεύθυνση χορωδίας. Περισσότερα σύντομα και στη σελίδα μας στο facebook.com/tensegralvoicework.

consent

forward

practices

Τον Απρίλιο του 2023 ολοκληρώνω την επιμόρφωση των Intimacy Directors & Coordinators Professionals για τις συναινετικές πρακτικές, τη συμπερίληψη και την αποκατάσταση των παραστατικών τεχνών από την κουλτούρα των παραβιαστικών πρακτικών, Consent Forward Artist, και προγραμματίζω τη διεξαγωγή επιμορφωτικών εργαστηρίων με στόχο τη διάχυση των εργαλείων των ΙDC στην ευρύτερη κοινότητα.

IDC CFA
ΓΠ

Η ΓΕΩΡΓΙΑ ΠΑΪΖΗ είναι χορογράφος και εκπαιδεύτρια της μεθόδου Alexander. Η έρευνά της κινείται σε τρεις περιοχές: τις μεθοδολογίες και το τεχνικό υπόβαθρο της πρακτικής του αυτοσχεδιασμού στον χορό, την ψυχοφυσική εκπαίδευση της/του ηθοποιού, καθώς και μια ενδιάμεση περιοχή όπου φωνή, προφορικότητα και ιδιοσυγκρασιακή κίνηση αναπτύσσονται σε αναλογία η μία της άλλης. Ζει και εργάζεται στην Αθήνα, όπου διδάσκει, γράφει και χορογραφεί. Η Γεωργία είναι ARTWORKS/SNF fellow 2021 στο πεδίο της χορογραφίας.

ΩΣ ΧΟΡΟΓΡΑΦΟΣ εργάζεται με την COCHLEA res (MUTE/2022, Προφορικοί Χοροί/2021, Things my Hands Sea/2020) στα πλαίσια της εταιρείας ΚΟΧΛΙΑΣ, με την οποία διοργανώνει επίσης τον εκπαιδευτικό κύκλο φώνη|μμ|α (tensegral voicework) και το ετήσιο εκπαιδευτικό πρόγραμμα ΣΥΝΑΣΚί. Το ΣΥΝΑΣΚί είναι ένα πολυσυλλεκτικό πρόγραμμα για την κίνηση, το σώμα, και τις σύγχρονες πρακτικές χορού με τη συμμετοχή δεκαπέντε καλλιτεχνών χορού, δασκάλων δεκαπέντε διαφορετικών τεχνικών. Η εταιρεία ΚΟΧΛΙΑΣ επιχορηγείται από το ΥΠΠΟΑ από το 2020.

ΔΙΔΑΣΚΕΙ τη μέθοδο Alexander, αυτοσχεδιασμό, δυναμική ανατομία, και tensegral voicework στη Σχολή Θεάτρου «δήλος» και στη Δραματική Σχολή του ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας, και σε σεμιναριακή βάση συνεργάζεται με επαγγελματικές σχολές, ωδεία, στούντιο και φεστιβάλ στην Ελλάδα, το Λονδίνο και το Βερολίνο: Αττικό Σχολείο Αρχαίου Δράματος, Φεστιβάλ Χορού Akropoditi, Μουσικό Χωριό, Chisenhale Dance Space, Tanzfabrik Berlin, DOCK11, Ωδείο Φίλιππος Νάκας, Επαγγελματική Σχολή Μάρως Μαρμαρινού, PhonoQuest κ.ά. Έχει επίσης παρουσιάσει την τεχνική Alexander με τη μορφή πρακτικών εργαστηρίων ως προσκεκλημένη άλλων μαθημάτων, στο τμήμα Θεάτρου του ΑΠΘ (Υποκριτική, Μιχαήλ Μαρμαρινός), στο τμήμα Θεατρικών Σπουδών (Μέθοδοι Εκπαίδευσης του Σώματος, Ιωάννα Τζαρτζάνη) και στο τμήμα Παραστατικών & Ψηφιακών Τεχνών (Πολυμέσα & Σκηνοθεσία: Θεωρία & Εφαρμογές, Άννα Τζάκου) του ΠαΠελ, στο τμήμα Μαιευτικής του ΠαΔΑ (Εναλλακτικές Μέθοδοι Μαιευτικής & Γυναικολογίας, Βικτωρία Βιβιλάκη), και στο Τμήμα Χορού του Πανεπιστημίου Τεχνών της Στοκχόλμης (Stockholm University of the Arts, ημερίδα μεταπτυχιακών χορού). Σύντομο άρθρο της Γεωργίας για τις πρακτικές που ακολούθησε κατά τη διάρκεια της πανδημίας και τη μετατόπιση της διδασκαλίας της σε ψηφιακό περιβάλλον έχει επίσης δημοσιευτεί στο επιστημονικό περιοδικό Theatre, Dance and Performance Training. Η Γεωργία είναι επισκέπτρια καθηγήτρια στο πρόγραμμα εκπαίδευσης & πιστοποίησης δασκάλων της τεχνικής Alexander του κέντρου Alexander Technique Greece που διευθύνει ο Χρήστος Νούλης στη Θεσσαλονίκη, ενώ φέτος έδωσε το σεμινάριο βιωματικής ανατομίας στα πλαίσια της τρέχουσας εκπαίδευσης της Ένωσης Χοροθεραπευτών Ελλάδος. Έχει μια συνολική εποπτεία των πρακτικών somatics, τις οποίες μελετά & εφαρμόζει συστηματικά από το 2005. 

ΣΠΟΥΔΑΣΕ χορογραφία & τεχνικές στο Λονδίνο (2014-2018, Independent Dance & Trinity Laban MA Creative Practice Dance Professional Pathway/Υποτροφία Gill Clarke/βραβείο TLDA, London Centre for Alexander Technique & Training τριετής εκπαίδευση δασκάλων/πιστοποίηση STAT, College of Cranial-Sacral Therapy/Anatomy & Physiology foundation course), τη Βιέννη (ImpulsTanz/ATLAS 2022), το Άμστερνταμ (SNDO intensive course 2008), και τη Νέα Υόρκη (Movement Research studio/MELT 2007) με τις/τους Rosemary Butcher, Rosemary Lee, Deborah Hay, Mathilde Monnier, Jennifer Lacey (χορογραφία), Guy Cools (δραματουργία), Liza Nelson, Simone Forti, Daniel Lepkoff, Benoît Lachambre, Julyen Hamilton, Douglass Dunn, Frans Poelstra (αυτοσχεδιασμό), Νίκος Μαστροκωστόπους (ατομικά μαθήματα τεχνικής Alexander, Aθήνα 2012-2013), Miranda Tufnell, Glenna Batson, Eva Karczag, Alex Howard, Judith Kleinman, Lucia Walker (τεχνική Αlexander, ιδεοκίνηση, CST), Caryn McHose (Rolf Movement), Barbara Mahler (Klein technique), Vicky Shick, Julie Mayo (Releasing technique), DD Dorville, Lily Kiara, Bettina Neuhaus, Gaby Agis, MC McKenna, Florence Peak, Alex Crowe, Lizzy LeQuesne, Sally E Dean, Ruth Gibson (Skinner Releasing technique), Kerstin Kussmaul (Myoreflex Therapy), KJ Holmes, Katy Dymoke, Charlotte Darbyshire (Body-Mind Centring), μελέτησε τις πρακτικές για την αναπνοή, τη φωνή & την προφορικότητα των Angelique Willkie (Movement & Voice), Catherine Fitzmaurice, Ryan O'Shea (Fitzmaurice Voicework), Total Vocal Freedom, Ted Dymon (τεχνική Alexander), Tom Myers (Anatomy Trains), Patrick McKeown (Buteyko Method), Bonnie Bainbridge Cohen (Body-Mind Centring), Kristin L. Sanders (Kinesiology Taping for Respiratory, Oral Motor, & Speech), και Ακύλλα Καραζήση, καθώς και στο πρόγραμμα συμπληρωματικής εκπαίδευσης πτυχιούχων «Η Φωνή στο Τραγούδι - Διερεύνηση, Συνειδητοποίηση και Άσκηση του Μηχανισμού της Φωνής» του ΕΚΠΑ, και σπούδασε κοινωνικές & ανθρωπιστικές επιστήμες στην Ελλάδα (ΕΜΠ Σχολή Αρχιτεκτόνων/ ΜΑ θεωρίας του χώρου Σχεδιασμός-Χώρος-Πολιτισμός με τον Σταύρο Σταυρίδη, τον Γιώργο Μαρνελάκη, και τον Αριστείδη Μπαλτά, ΠαΠελ/ Τμ. Θεατρικών Σπουδών με τη Μαρία Τσουβαλά, τη Βασιλική Μπαρμπούση και τον Μιχαήλ Μαρμαρινό). 

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ η Γεωργία παρακολουθεί την Consent Forward Artist εκπαίδευση των IDCprofessionals, για τις συναινετικές εκπαιδευτικές και συνεργατικές διαδικασίες, τη συμπερίληψη και την αποκατάσταση των παραστατικών τεχνών από την κουλτούρα των παραβιαστικών πρακτικών, ενώ το καλοκαίρί του 2023 ξεκινάει το πρώτο μέρος της εκπαίδευσης δασκάλων της μεθόδου χορού της Joan Skinner, Skinner Releasing Technique. Είναι μέλος του Σωματείου Εργαζομένων στον Χώρο του Χορού, και μητέρα. 

bottom of page