top of page
top

μέθοδος 

alexander

Η ΤΕΧΝΙΚΗ ALEXANDER βρίσκεται στην παιδαγωγική οικογένεια των somatics, πλάι σε ολιστικές προσεγγίσεις στην ορθοσωμική και την φυσική αγωγή (όπως το Feldenkrais, το Rolfing, και το Pilates), εφαρμογές της Yoga στον δυτικό κόσμο, μεθόδους βιωματικής ανατομίας (BMC), αλλά και τεχνικές χορού (Skinner Releasing Technique, Contact Improvisation). Εκείνο που διακρίνει τη μέθοδο Alexander είναι η μακρά της παράδοση στην εκπαίδευση του performer, καθώς και η καίρια συνεισφορά της στην ανάπτυξη σχεδόν όλων των παραπάνω συστημάτων.

Η ΑΤ είναι αναπόσπαστο εργαλείο του performer. Ηθοποιός ο ίδιος, στις αρχές του 20ού αι. στην Αυστραλία, ο FM Alexander συλλαμβάνει τη μέθοδο όταν χάνει τη φωνή του. Mε προφορικές οδηγίες, ανατομικές πληροφορίες και ήπιες χειρονομίες, η μέθοδος Alexander συμβάλλει στην κατανόηση της μυοσκελετικής μηχανικής, ασκεί την κιναισθητική νοημοσύνη και προσφέρει ισορροπία και συντονισμό, καλλιεργώντας την ψυχοφυσική ετοιμότητα της/του ηθοποιού, καθώς και τα επιμέρους τεχνικά της/του μέσα (φωνή, αναπνοή, φυσική κατάσταση). Απελευθερώνοντας το σώμα από τις συνήθειες του εαυτού που ασυνείδητα αναπαράγουμε σε στάση και σε κίνηση, η μέθοδος Alexander εξοικειώνει την/τον ηθοποιό με το ελάχιστο της σωματικής έκφρασης, από όπου πια μπορεί να έχει τον συνειδητό έλεγχο, ενώ συμβάλλει επίσης στην αυτοπεποίθηση και τη φυσική της/του παρουσία.

 

O FM Alexander εκπαίδευσε τους πρώτους δασκάλους στη μέθοδό του τη δεκαετία του 1930 στο Λονδίνο. Σήμερα, η μέθοδος Alexander διδάσκεται ως βασικό μάθημα σε Δραματικές Σχολες, Ακαδημίες Χορού και Ωδεία παγκοσμίως. Ενδεικτικά: Tisch NYU, Guildhall School of Music & Drama, The Juilliard School, Actors Studio Drama School, The Central School of Speech & Drama, LISPA, Rose Bruford College, University of Chicago, Yale University, Universitat der Kunst Berlin, Zurich University of the Arts, RADA, Amsterdam University of the Arts, ArtEZ Arnhem, Sarah Lawrence College.

Για μια συμβατική αλλά ευρεία επισκόπηση της τεχνικής, επισκεφθείτε τη σελίδα της μεγαλύτερης επίσημης κοιινότητας δασκάλων της τεχνικής Alexander, Society of Teachers of the Alexander Technique, που πιστοποιεί και το τριετές εκπαιδευτικό πρόγραμμα που παρακολούθησα στο Λονδίνο (2014-2017). Για μια πιο συγγενή στην προσέγγισή μου ένωση, δείτε τη σελίδα των Αlexander Technique Alliance. Για τη δουλειά των βασικών μου επιρροών και αγαπημένων μου δασκάλων δείτε τις σελίδες της Eva Karkzag και της Miranda Tuffnel.  

Η COCHLEA res & η Γεωργία Παΐζη φιλοξενούμε στα COCHLEA studia ένα σύνολο συμπληρωματικών παιδαγωγικών μεθόδων για την τεχνική και την ψυχοφυσική εκπαίδευση της/του performer, με άξονα τρεις πρωτοποριακές προσεγγίσεις που έχουν στο κέντρο τους την ανατομία και την υλικότητα του ανθρώπινου οργανισμού, και που προάγουν μια συμπερηλιπτική μη-κακοποιητική δημιουργική & παιδαγωγική διαδικασία που καλλιεργεί την αυτοδιάθεση και την αυτενέγεια. 

 

Διαβάστε παρακάτω για τις τρεις βασικές μας μεθόδους, καθώς και για τα εργαλεία συναίνεσης & συμπερίληψης, ενώ για τις ατομικές συνεδρίες & τα ομαδικά μαθήματα με τη Γεωργία Παΐζη, καθώς και τα σεμινάρια και τους εκπαιδευτικούς κύκλους ΣΥΝΑΣΚί που φιλοξενούν ένα πλήθος άλλων συμβατών τεχνικών, δείτε το πρόγραμμα των COCHLEA studia στην ενότητα classes & workshop & στη σελίδα μας στο fb.

ΓΠ

Η ΓΕΩΡΓΙΑ ΠΑΪΖΗ είναι χορογράφος και εκπαιδεύτρια της μεθόδου Alexander. Η έρευνά της κινείται σε τρεις περιοχές: τις μεθοδολογίες και το τεχνικό υπόβαθρο της πρακτικής του αυτοσχεδιασμού στον χορό, την ψυχοφυσική εκπαίδευση της/του ηθοποιού, καθώς και μια ενδιάμεση περιοχή όπου φωνή, προφορικότητα και ιδιοσυγκρασιακή κίνηση αναπτύσσονται σε αναλογία η μία της άλλης. Ζει και εργάζεται στην Αθήνα, όπου διδάσκει, γράφει και χορογραφεί. Η Γεωργία είναι ARTWORKS/SNF fellow 2021 στο πεδίο της χορογραφίας.

ΩΣ ΧΟΡΟΓΡΑΦΟΣ εργάζεται με την COCHLEA res (MUTE/2022, Προφορικοί Χοροί/2021, Things my Hands Sea/2020) στα πλαίσια της εταιρείας ΚΟΧΛΙΑΣ, με την οποία διοργανώνει επίσης τον εκπαιδευτικό κύκλο φώνη|μμ|α (tensegral voicework) και το ετήσιο εκπαιδευτικό πρόγραμμα ΣΥΝΑΣΚί. Το ΣΥΝΑΣΚί είναι ένα πολυσυλλεκτικό πρόγραμμα για την κίνηση, το σώμα, και τις σύγχρονες πρακτικές χορού με τη συμμετοχή δεκαπέντε καλλιτεχνών χορού, δασκάλων δεκαπέντε διαφορετικών τεχνικών. Η εταιρεία ΚΟΧΛΙΑΣ επιχορηγείται από το ΥΠΠΟΑ από το 2020.

ΔΙΔΑΣΚΕΙ τη μέθοδο Alexander, αυτοσχεδιασμό, δυναμική ανατομία, και tensegral voicework στη Σχολή Θεάτρου «δήλος» και στη Δραματική Σχολή του ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας, και σε σεμιναριακή βάση συνεργάζεται με επαγγελματικές σχολές, ωδεία, στούντιο και φεστιβάλ στην Ελλάδα, το Λονδίνο και το Βερολίνο: Αττικό Σχολείο Αρχαίου Δράματος, Φεστιβάλ Χορού Akropoditi, Μουσικό Χωριό, Chisenhale Dance Space, Tanzfabrik Berlin, DOCK11, Ωδείο Φίλιππος Νάκας, Επαγγελματική Σχολή Μάρως Μαρμαρινού, PhonoQuest κ.ά. Έχει επίσης παρουσιάσει την τεχνική Alexander με τη μορφή πρακτικών εργαστηρίων ως προσκεκλημένη άλλων μαθημάτων, στο τμήμα Θεάτρου του ΑΠΘ (Υποκριτική), στο τμήμα Θεατρικών Σπουδών του ΠαΠελ (Μέθοδοι Εκπαίδευσης του Σώματος), στο τμήμα Μαιευτικής του ΠαΔΑ (Εναλλακτικές Μέθοδοι Μαιευτικής & Γυναικολογίας), και στο Τμήμα Χορού του Πανεπιστημίου Τεχνών της Στοκχόλμης (Stockholm University of the Arts). Σύντομο άρθρο της Γεωργίας για τις πρακτικές που ακολούθησε κατά τη διάρκεια της πανδημίας και τη μετατόπιση της διδασκαλίας της σε ψηφιακό περιβάλλον έχει επίσης δημοσιευτεί στο επιστημονικό περιοδικό Theatre, Dance and Performance Training. Η Γεωργία είναι επισκέπτρια καθηγήτρια στο πρόγραμμα εκπαίδευσης & πιστοποίησης δασκάλων της τεχνικής Alexander του κέντρου Alexander Technique Greece που διευθύνει ο Χρήστος Νούλης στη Θεσσαλονίκη, ενώ φέτος έδωσε το σεμινάριο βιωματικής ανατομίας στα πλαίσια της τρέχουσας εκπαίδευσης της Ένωσης Χοροθεραπευτών Ελλάδος. Έχει μια συνολική εποπτεία των πρακτικών somatics, τις οποίες μελετά & εφαρμόζει συστηματικά από το 2005. 

ΣΠΟΥΔΑΣΕ χορογραφία & τεχνικές στο Λονδίνο (2014-2018, Independent Dance & Trinity Laban MA Creative Practice Dance Professional Pathway/Υποτροφία Gill Clarke/βραβείο TLDA, London Centre for Alexander Technique & Training τριετής εκπαίδευση δασκάλων/πιστοποίηση STAT, College of Cranial-Sacral Therapy/Anatomy & Physiology foundation course), τη Βιέννη (ImpulsTanz/ATLAS 2022), το Άμστερνταμ (SNDO intensive course 2008), και τη Νέα Υόρκη (Movement Research studio/MELT 2007) με τις/τους Rosemary Butcher, Rosemary Lee, Deborah Hay, Mathilde Monnier, Jennifer Lacey (χορογραφία), Guy Cools (δραματουργία), Liza Nelson, Simone Forti, Daniel Lepkoff, Benoît Lachambre, Julyen Hamilton, Douglass Dunn, Frans Poelstra (αυτοσχεδιασμό), Νίκος Μαστροκωστόπους (ατομικά μαθήματα τεχνικής Alexander, Aθήνα 2012-2013), Miranda Tufnell, Glenna Batson, Eva Karczag, Alex Howard, Judith Kleinman, Lucia Walker (τεχνική Αlexander, ιδεοκίνηση, CST), Caryn McHose (Rolf Movement), Barbara Mahler (Klein technique), Vicky Shick, Julie Mayo (Releasing technique), DD Dorville, Lily Kiara, Bettina Neuhaus, Gaby Agis, MC McKenna, Florence Peak, Alex Crowe, Lizzy LeQuesne, Sally E Dean, Ruth Gibson (Skinner Releasing technique), Kerstin Kussmaul (Myoreflex Therapy), KJ Holmes, Katy Dymoke, Charlotte Darbyshire (Body-Mind Centring), μελέτησε τις πρακτικές για την αναπνοή, τη φωνή & την προφορικότητα των Angelique Willkie (Movement & Voice), Catherine Fitzmaurice, Ryan O'Shea (Fitzmaurice Voicework), Total Vocal Freedom, Ted Dymon (τεχνική Alexander), Tom Myers (Anatomy Trains), Patrick McKeown (Buteyko Method), Bonnie Bainbridge Cohen (Body-Mind Centring), Kristin L. Sanders (Kinesiology Taping for Respiratory, Oral Motor, & Speech), και Ακύλλα Καραζήση, καθώς και στο πρόγραμμα συμπληρωματικής εκπαίδευσης πτυχιούχων «Η Φωνή στο Τραγούδι - Διερεύνηση, Συνειδητοποίηση και Άσκηση του Μηχανισμού της Φωνής» του ΕΚΠΑ, και σπούδασε κοινωνικές & ανθρωπιστικές επιστήμες στην Ελλάδα (ΕΜΠ Σχολή Αρχιτεκτόνων/ ΜΑ θεωρίας του χώρου Σχεδιασμός-Χώρος-Πολιτισμός με τον Σταύρο Σταυρίδη, τον Γιώργο Μαρνελάκη, και τον Αριστείδη Μπαλτά, ΠαΠελ/ Τμ. Θεατρικών Σπουδών με τη Μαρία Τσουβαλά, τη Βασιλική Μπαρμπούση και τον Μιχαήλ Μαρμαρινό). 

ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ η Γεωργία παρακολουθεί την Consent Forward Artist εκπαίδευση των IDCprofessionals, για τις συναινετικές εκπαιδευτικές και συνεργατικές διαδικασίες, τη συμπερίληψη και την αποκατάσταση των παραστατικών τεχνών από την κουλτούρα των παραβιαστικών πρακτικών, ενώ το καλοκαίρί του 2023 ξεκινάει το πρώτο μέρος της εκπαίδευσης δασκάλων της μεθόδου χορού της Joan Skinner, Skinner Releasing Technique. Είναι μέλος του Σωματείου Εργαζομένων στον Χώρο του Χορού, και μητέρα. 

bottom of page