top of page
top
31EEB0E6-7D2A-41E8-92B4-DFF358F65418.JPG

open

training

ομαδική χορευτική εκγύμναση

βασισμένη στις πρακτικές του min tanaka

& της κοινότητας των δασκάλων body weather

& mind/body muscle/bone

 

Το Open Training είναι μία δυναμική και ομαδική προπόνηση που κινείται διαρκώς κατά μήκος του χώρου με συνοδεία μουσικής. Προέκυψε συνδυάζοντας δυτικές και ανατολικές τεχνικές χορού και κίνησης, βασισμένες στην ανατολική ενεργειακή φιλοσοφία του σώματος, somatic practices και διευρυμένες πρακτικές κίνησης που στοχεύουν στην χειραφέτηση μέσα από το συλλογικό και συνειδητό σώμα. Βρίσκει τις ρίζες του στην πρακτική MB (Muscle Bone/Mind Body), την πρακτική σωματικής άσκησης που περιλαμβάνεται στην τεχνική Body Weather του Min Tanaka (Body Weather Farm, Hakushu/Τόκιο, 1985), και το όνομά του από την χορογράφο Kitt Johnson και την κοινότητα των trainers της πρακτικής στην Κοπεγχάγη. Προπονεί το σώμα, τον νού, τη συνύπαρξη και συν-κίνηση με βάση μια ευρύτερη ενσώματη φιλοσοφία που προσκαλεί σε διαρκή πρακτική. 

 

Το μέθημα ακολουθεί μία επαναλαμβανόμενη κυκλική πορεία στον χώρο (το σχήμα της πεταλούδας), που αποτελεί την σταθερά της ομάδας, καθώς το κινητικό περιεχόμενο, οι κατευθύνσεις, ο ρυθμός και η ταχύτητα αλλάζουν δυναμικά., κουρδίζοντας  τα σώματα τόσο μυϊκά όσο και μέσω της ενσυνείδητης κίνησης στο χώρο και στο χρόνο.​ Το μάθημα ξεκινάει πάντα με πρακτικές άφιξης και όξυνσης (somatic practices), άλλοτε με αφετηρία tasks αυτοσχεδιασμού και άλλοτε με δομημένες κινήσεις. ενώ μετά την προπόνηση το μάθημα ολοκληρώνετε πάντα με 30 λεπτά αποθεραπείας.

 

To Open Training δουλεύει αποτελεσματικά κάθε μέρος του σώματος, ενδυναμώνοντας την αντοχή, την κινητικότητα, τον συντονισμό κινήσεων και την ισορροπία, οξύνει τη συνειδητότητα του κέντρου, της ευθυγράμμισης, της γείωσης, της αναπνοής, του χώρου και του χρόνου. Καλλιεργεί τη συνειδητότητα της κίνησης του σώματός μου μόνου αλλά και ως μέλους μιας ομάδας, καθώς και την αισθητηριακή του ικανότητα αντιστέκεται στην έννοια της τελειότητας. Είναι επίσης ένα εύφορο performative εργαλείο, αφού βασίζεται στη ρυθμικότητα, στον διάλογο μεταξύ της ατομικής και της ομαδικής κίνησης (inside-outside focus), στην όξυνση της συγκέντρωσης και της παρουσίας μέσα από σωματικά απαιτητικούς συνδυασμούς που περνούν το σώμα από διαφορετικά κάθε φορά physical states.

 

Τα αποτυπώματα από το Body Weather διατρέχουν το Open Training, που δεν είναι απλώς μία δυναμική και συστηματική μέθοδος προπόνησης, αλλά μία ευρύτερη ενσώματη φιλοσοφία και προσέγγιση. Η ίδια η πρακτική στοχεύει στη δημιουργία ενσώματων αντιστάσεων στις επιταγές της σύγχρονης ζωής για σταθερότητα, ιεραρχία, εμπορευματοποίηση και την καταναλωτική κουλτούρα του παράγω/πετώ (ακόμα και στο σώμα και τον χορό). Με το σώμα ως κεντρικό μέσο ύπαρξης, εμπειρίας, συσχέτισης και γνώσης, η τριβή και συνύπαρξη με την πρακτική θρέφει μία ευρύτερα συνειδητή κι ενσώματη προσέγγιση για το πώς συμμετέχω στην κίνηση, την προπόνηση, την performance, την καθημερινή ζωή. Απευθύνεται τόσο αρχάριοι όσο κι επαγγελματίες, ενθαρρύνει την προσαρμογή των μοτίβων, και επιτρέπει σε κάθε συμμετέχοντα να μπαίνει και να βγαίνει από την κυκλική προπόνηση αν και όποτε το χρειάζεται.​​​

bottom of page