top of page
top
SoniaNtova_portrait.jpeg

 

 

 

Η ΣΟΝΙΑ ΝΤΟΒΑ (soniantova.wixsite.com/dance) είναι επαγγελματίας στον κλάδο του χορού και εργάζεται στην Ευρώπη τα τελευταία 15 χρόνια.

 

Ολοκλήρωσε με άριστα τον μεταπτυχιακό τίτλο έρευνας χορού του πρόγραμματος “Dance and Participation” (Χορός και Συμμετοχικότητα) από το Danish National School of Performing Arts στην Δανία (DK). Κατέχει Κρατικό δίπλωμα κλασικού και σύγχρονου χορού από το Ελληνικό Υπουργείο Πολιτισμού (GR). Τιμήθηκε με υποτροφία για παρακολούθηση του προγράμματος σύγχρονου χορού στην σχολή EPSEDANSE (Montpellier, FR).

Η ΔΟΥΛΕΙΑ ΤΗΣ σκιαγραφείται από τη συνύφανση της κίνησης, της παιδαγωγικής, της συμμετοχικής χορογραφίας και της έρευνας. Yποστηρίζει τη σημασία της ενσώματης τέχνης ως μια ευκαιρία να επανασυνδεθούμε με τη σωματικότητα τόσο του εαυτού μας όσο και του περιβάλλοντός μας. Ενδιαφέρεται να δρα σε φυσικά περιβάλλοντα και να εμπλέκει τη χορογραφία των πολιτών ως εργαλείο συλλογικής φροντίδας και κοινωνικής αλλαγής. Η τρέχουσα εστίαση της είναι στο ερώτημα "Ποια σωματική επιτελεστικότητα χρειαζόμαστε σε ένα πλαίσιο παγκόσμιας ηθικής και οικολογικής κρίσης και πώς η συμμετοχική χορογραφία μπορεί να φέρει τέτοιου είδους αλλαγές στο κοινωνικό σύνολο;”

Οι ΣΩΜΑΤΙΚΕΣ ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ που μοιράζεται, επικεντρώνονται στη σχέση της αντιληπτικής εμπλοκής και του αισθησιακού κόσμου. Προτείνει το σώμα ως έναν οντολογικό χώρο που λειτουργεί με φροντίδα για ισότιμες σχέσεις στον κόσμο. Δημιουργεί δομές που επιτρέπουν την ελεύθερη σύνδεση του σώματος και την προσωπική ανακάλυψη του κάθε σώματος.

ΕΠΙΜΕΛΕΙΤΑΙ και ΣΥΝΕΡΓΑΖΕΤΑΙ σε διάφορα καλλιτεχνικά- εκπαιδευτικά προγράμματα με κεντρικό άξονα το ευαίσθητο σώμα (προγράμματα ERASMUS+). Είναι συνεργάτης στο πρόγραμμα «κι αν ήσουν εσύ;», της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες και του Πανελληνίου Δικτύου για το Θέατρο στην Εκπαίδευση με στόχο την καλλιέργεια ενσυναίσθησης σχετικά με τα ανθρώπινα δικαιώματα. Είναι η καλλιτεχνική υπεύθυνη του προγράμματος «Αισθητηριακά Οικοτοπία», ερευνώντας με εφήβους τον όρο «Βιωσιμότητα» και τις διαστάσεις της ενεργής βιοπολιτικής. Συνεργάστηκε με το Duncan Dance Center (Αθήνα) στο πρόγραμμα «Moving Ground» που επικεντρώνται στην σχέση “περμακουλτούρας και χορού”. Είναι συνεργάτιδα στο ερευνητικό πρόγραμμα χορού «NOMADIC ACADEMY», σε συντονισμό της Anna Konjetzky (Μόναχο), σχεδιάζοντας πρακτικές χορού που εστιάζουν στην  ́πολιτική’ του σώματος μέσα από το πρίσμα της φεμινιστικής προοπτικής. Στη παρούσα φάση συνεπειμελείται με την ομάδα “A priori dance co”, τη διευρυμένη χορογραφική συμμετοχική σύνθεση «Beyond the Urban| Performing Ecosystems| Κινούμενα τοπία», η οποία προσκαλεί τα συμμετέχοντα σώματα να κατανοήσουν τα φυσικά περιβάλλοντα με ευαισθησία και να επανα-διατυπώσουν τη σχέση τους με τη φύση, εφαρμόζοντας πολυεπίπεδα την έννοια της φροντίδας.

bottom of page