Η ΘΑΛΕΙΑ ΔΙΤΣΑ ζει στην Αθήνα όπου εργάζεται ως δασκάλα κίνησης, χορογράφος και συντονίστρια βιωματικών δημιουργικών σεμινάριων μέσω των τεχνών. Η εργασία της εμπνέεται σταθερά από τις σωματικές πρακτικές και την έρευνα του αυτοσχεδιασμού. Προσεγγίζει την τέχνη του χορού, το βίωμα του σώματος και τη μελέτη της κίνησης καλλιτεχνικά αλλά και ως μέσο για την προσωπική και κοινωνική μάθηση. Την ενδιαφέρει η ενδυναμωτική, θεραπευτική και αυτογνωσιακή λειτουργία της τέχνης, στο άτομο και στην κοινότητα. ΣΠΟΥΔΑΣΕ φυσική στην Κρήτη και χορογραφία στη Μ. Βρετανία (Dartington College of Arts, MA). Έχει εκπαιδευτεί ως δασκάλα της μεθόδου Pilates και Yoga στην Αθήνα. Oλοκληρώσε επίσης μεταπτυχιακές σπουδές στην Πολιτική Επιστήμη και Κοινωνιολογία στο ΕΚΠΑ. Έχει εργαστεί για 3 χρόνια με την ομάδα έργου ''Δημοκρατική Παιδεία'' ως επιστημονικό μέλος και εκπαιδεύτρια- εμψυχώτρια (https://www.demopaideia.gr/). Η συμβολή της αφορούσε κυρίως την χρήση τεχνικών απο τις παραστατικές τέχνες για τη συμμετοχική επεξεργασία κοινωνικών ζητημάτων μέσα στην τάξη. Συνεργάστηκε σταθερά ΩΣ PERFORMER με την ομάδα χορού 14ημέρα της Μαρίας Αγγέλου (2001-2009), συμμετέχοντας σε 7 χοροθεατρικές παραστάσεις, και με άλλους χορογράφους (ομάδα Συν+εργασία,Αιμιλία Μπουρίτη, Αφρ. Βερβενιώτη, Sumako Koseki). EΧΕΙ ΧΟΡΟΓΡΑΦΗΣΕΙ 5 μικρά χορευτικά έργα (…ένας δρόμος για τον κόσμο, Long Roads, κα) και μία ταινία χορού. Έχει επιμεληθεί την κίνηση σε θεατρικές παραστάσεις (Ερωτόκριτος, Θίασος Ηλία Καρελλά, Τόπος H2O, ομάδα Μαύρο Σκυλί, Μία τρελλή Μέρα, Θίασος Σαλτιμπάγκοι, Γράμματα Αγάπης στον Στάλιν, Ο Ρόζεγκρατζ και ο Γκιλντεστενρ είναι νεκροί, Εταιρεία Θεάτρου Εν Δράσει, Πάρτυ Γενεθλίων, ομάδα Cheek to Cheek, Πεθαίνω σαν χώρα, σκην. Σ. Κρασανάκης). Υπήρξε μέλος της Εταιρείας Θεάτρου Εν Δράσει, με την οποία συνεργάστηκε ως trainer και κινησιολόγος για 2 χρόνια.
Σημαντική επιρροή υπήρξε η συνάντηση της με το Butoh και τις σωματικές πρακτικές (embodiment-somatic practices), που μελετά σταθερά από το 2006, με έμφαση στην εφαρμογή τους στις παραστατικές τέχνες. Με αφετηρία την επαφή της με το Body-Mind Centering© στην Αμερική, συνέχισε παρακολουθώντας περαιτέρω εκπαιδεύσεις στις μεθόδους BMC ©, Franklin, Feldenkrais, Αντιληπτική Σωματο-ψυχό-παιδαγωγική μέθοδος του Danis Bois, Chi Kung κ.α. Εξασκεί την Κρανιοιερή Θεραπεία, έχοντας εκπαιδευτει στο Upledger Institute for Craniosacral Therapy. Εκπαιδεύτηκε στο σωματικό θέατρο στο εργαστήρι της ομάδας Πλεύσις. Το 2018, σχημάτισε την ομάδα Ma-embodied performace lab για την έρευνα των σωματικών πρακτικών στην performance. Με την ομάδα Ma έχει παρουσιάσει τρία έργα (Song of Myself, v.2, /Song of Myself, / Μία προσωπική ιστορία). Το 2020-2021 δίδαξε κίνηση και χορό στην Ανώτερη Επαγγελματική Σχολή Θεάτρου Νότος, στο Ηράκλειο Κρήτης. Διδάσκει εργαστήρια συνειδητής κίνησης-χορού, αυτοσχεδιασμού και Butoh από το 2006. Έχει διδάξει σε φεστιβάλ παραστατικών τεχνών (C.I Crete- Κρήτη, Χίμαιρες- Αθήνα, Ακροποδητί- Σύρος). Στο εργαστήρι Σώμα Τοπίο (fb Σώμα Τοπίο), συνθέτει τις εμπειρίες της από τις βασικές της επηρροές ( Butoh, βιωματική ανατομία, σωματικό θέατρο, αυτοσχεδιασμός). Παράλληλα διδάσκει τμήματα Pilates και ολιστικής άσκησης. Το 2015-2018 συνεργάστηκε με τον μουσικό- performer Joe Tornabene στη διδασκαλία εργαστηρίων embodied performance (σώμα, κίνηση, φωνή). To 2017 συντονίσαν με επιτυχία ένα πρωτότυπο residency 2 μηνών, υπό την αιγίδα του Κέντρου Παραστατικών Τεχνών Κινητήρας. Το εργαστήρι στόχευε στην καθοδήγηση και στήριξη νέων επαγγελματιών χορογράφων και συνθετών που ήθελαν να συνεργαστούν για την παραγωγή νέων έργων. Ως αποτέλεσμα, 3 νέα έργα χορού δημιουργήθηκαν και παρουσιάστηκαν σε δύο παραστάσεις στον Κινητήρα (Kinitiras residency eng).
Έχει επίσης συνεργαστεί σε προγράμματα τέχνης για την κοινότητα (Community art practice). Ενδεικτικά, με την ομάδα 14η μέρα συμμετείχε στο έργο Κιναίσθησις- εκπαιδεύοντας στον χορό ανθρώπους με προβλήματα όρασης, και συνδημιουργώντας μία παράσταση με μεικτή ομάδα performer. Το 2019-2020 συμμετείχε ως κοινωνιολόγος και εμψυχώτρια στο κοινωνικό πολιτιστικό πρόγραμμα Veggera project FB ( αρχειακό υλικό Veggera project ) που στόχευε στην ενδυνάμωση των γυναικείων κοινοτήτων ανταλλαγής στο ορεινό χωριό της Ελεύθερνας στην Κρήτη. Έχει εκπαιδευτεί στην Κλινική Εκφραστική Θεραπεία Μέσω των Τεχνών. Ολοκλήρωσε επίσης τη Μονοετή Βιωματική εκπαίδευση στη Δραματοθεραπεία ( κέντρο ψυχοθεραπείας και εκπαιδευσης Ερμα 2020-2021). Αυτή τη στιγμή είναι στο δεύτερο έτος της τριετούς εκπαίδευσης στην ψυχοθεραπεία Gestalt. Από το 2020, συντονίζει εργαστήρια και ομάδες αυτογνωσίας, προσωπικής ανάπτυξης και ενδυνάμωσης μέσω των εκφραστικών τεχνών. Στην προσέγγιση της, Motion Vital συνδυάζει επίσης την κίνηση, την ενσωμάτωση και τη διεύρυνση της επίγνωσης, με στόχο να υποστηρίξει την ουσιαστική σύνδεση με το σώμα, και την έκφραση της δημιουργικότητας του κάθε ανθρώπου.