Η ΤΕΧΝΙΚΗ ALEXANDER βρίσκεται στην παιδαγωγική οικογένεια των somatics, πλάι σε ολιστικές προσεγγίσεις στην ορθοσωμική και την φυσική αγωγή (όπως το Feldenkrais, το Rolfing, και το Pilates), εφαρμογές της Yoga στον δυτικό κόσμο, μεθόδους βιωματικής ανατομίας (BMC), αλλά και τεχνικές χορού (Skinner Releasing Technique, Contact Improvisation). Εκείνο που διακρίνει τη μέθοδο Alexander είναι η μακρά της παράδοση στην εκπαίδευση του performer, καθώς και η καίρια συνεισφορά της στην ανάπτυξη σχεδόν όλων των παραπάνω συστημάτων.

Η μέθοδος Alexander είναι αναπόσπαστο εργαλείο του performer. Ηθοποιός ο ίδιος, στις αρχές του 20ού αι. στην Αυστραλία, ο FM Alexander συλλαμβάνει τη μέθοδο όταν χάνει τη φωνή του. Mε προφορικές οδηγίες, ανατομικές πληροφορίες και ήπιες χειρονομίες, η μέθοδος Alexander συμβάλλει στην κατανόηση της μυοσκελετικής μηχανικής, ασκεί την κιναισθητική νοημοσύνη και προσφέρει ισορροπία και συντονισμό, καλλιεργώντας την ψυχοσωματική ετοιμότητα της/του ηθοποιού, καθώς και τα επιμέρους τεχνικά της/του μέσα (φωνή, αναπνοή, φυσική κατάσταση). Απελευθερώνοντας το σώμα από τις συνήθειες του εαυτού που ασυνείδητα αναπαράγουμε σε στάση και σε κίνηση, η μέθοδος Alexander εξοικειώνει την/τον ηθοποιό με το ελάχιστο της σωματικής έκφρασης, από όπου πια μπορεί να έχει τον συνειδητό έλεγχο, ενώ συμβάλλει επίσης στην αυτοπεποίθηση και τη φυσική της/του παρουσία.

 

O FM Alexander εκπαίδευσε τους πρώτους δασκάλους στη μέθοδό του τη δεκαετία του 1930 στο Λονδίνο. Σήμερα, η μέθοδος Alexander διδάσκεται ως βασικό μάθημα σε Δραματικές Σχολες, Ακαδημίες Χορού και Ωδεία παγκοσμίως. Ενδεικτικά: Tisch NYU, Guildhall School of Music & Drama, The Juilliard School, Actors Studio Drama School, The Central School of Speech & Drama, LISPA, Rose Bruford College, University of Chicago, Yale University, Universitat der Kunst Berlin, Zurich University of the Arts, RADA, Amsterdam University of the Arts, ArtEZ Arnhem, Sarah Lawrence College.

Οι SOMATIC VOICEWORK προσεγγίσεις στη φωνητική εκπαίδευση είναι κι αυτές προϊόν της εισόδου της βιωματικής ανατομίας και των πρακτικών επανεκπαίδευσης στη ψυχοφυσική αγωγή των ηθοποιών και των ερμηνευτ(ρι)ών εν γένη. Στην πλειοψηφία τους, οι s.v. προσεγγίσεις στη φωνή και την αναπνοή προάγουν τη ρινική έναντι της στοματικής εισπνοής, και ασκούν τη μυϊκή μάσκα του προσώπου, την περιφερειακή όραση, καθώς και την σπονδυλική στήλη και ολόκληρο τον σκελετικό, μυϊκό και περιτονιακό εαυτό ως αναπόσπαστα μέρη του φωνητικού και αναπνευστικού συστήματος. 

Οι s.v. προσεγγίσεις στη φωνή και την αναπνοή αριθμούν ένα πλήθος εισηγητών και συστημάτων, με κάποιες από αυτές να συνεισφέρυν μια σύγχρονη, μη παρεμβατική, οριζόντια και συμπεριληπτική ανανέωσή των εκπαιδευτικών πρακτικών των παραστατικών τεχνών, αντλώντας από τις τεχνικές AlexanderFeldenkrais, PilatesYoga.

Κατεβάστε εδώ τις κάρτες του προγράμματος βιωματικής ανατομίας φώνη|μμ|α, για τη φωνή, τη μυϊκή μάσκα και την αναπνοή της/του ηθοποιού, με άξονα τη μέθοδο Alexander, και εργαλεία από την παράδοση της somatic voicework. 

 
newsletter-header-workshops.png
logo-dock-11.png
logo.png
logoKXPTgr.png
dilos-logo-dimitra-chatoupi.png
school_logo.png
logo_attiko_gr.png
IMG_3981.JPG
Unknown.png
MV-logo-2021-400x192_opt.png

Η ΓΕΩΡΓΙΑ ΠΑΪΖΗ διδάσκει τη μέθοδο Alexander, κίνηση και δυναμική ανατομία στην επαγγελματική εκπαίδευση των ηθοποιών από το 2017, στρατηγικές αυτοσχεδιασμού από το 2014, και somatic voicework από το 2019 (Σχολή Θεάτρου «δήλος», Δραματική Σχολή του ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας, Αττικό Σχολείο Αρχαίου Δράματος, Φεστιβάλ Χορού Akropoditi, Μουσικό Χωριό, Chisenhale Dance Space, Tanzfabrik Berlin, DOCK11, Ωδείο Φίλιππος Νάκας, Επαγγελματική Σχολή Χορού Μάρως Μαρμαρινού, PhonoQuest κ.ά. επαγγελματικές σχολές, ωδεία, στούντιο και φεστιβάλ στην Ελλάδα, το Λονδίνο και το Βερολίνο). Έχει επίσης παρουσιάσει την τεχνική Alexander με τη μορφή πρακτικών εργαστηρίων ως προσκεκλημένη άλλων μαθημάτων, στο τμήμα Θεάτρου του ΑΠΘ, στο τμήμα Θεατρικών Σπουδών του ΠαΠελ, στο τμήμα Μαιευτικής του ΠαΔΑ, και στο Τμήμα Χορού του Πανεπιστημίου Τεχνών της Στοκχόλμης (Stockholm University of the Arts). Σύντομο άρθρο της Γεωργίας για τις πρακτικές που ακολούθησε κατά τη διάρκεια της πανδημίας και τη μετατόπιση της διδασκαλίας της σε ψηφιακό περιβάλλον έχει επίσης δημοσιευτεί στο επιστημονικό περιοδικό Theatre, Dance and Performance Trainingτόμος 12/2021, τεύχος 2: Independent Dance and Movement Training, η εικόνα στο εξώφυλλο του οποίου είναι επίσης δική της.

Έχει μια συνολική εποπτεία των πρακτικών somatics, τις οποίες μελετά από το 2005 συστηματικά, ενώ από το 2020 διοργανώνει τον εκπαιδευτικό κύκλο ΣΥΝΑΣΚί - δεκατέσσερις μέθοδοι somatics (με την σύμπραξη δεκατεσσάρων δασκάλων/καλλιτεχνών από τον χώρο του χορού και των παραστατικών τεχνών), και το εκπαιδευτικό πρόγραμμα φώνη|μμ|α, για τη φωνή, τη μυϊκή μάσκα και την αναπνοή της/του ηθοποιού. Ως χορογράφος εργάζεται στα πλαίσια της COCHLEA res (MUTE/2022, Προφορικοί Χοροί/2021, Things my Hands Sea/2020). Η COCHLEA res επιχορηγείται από το ΥΠΠΟΑ από το 2020. Η Γεωργία είναι ARTWORKS/SNF fellow 2021 στο πεδίο της χορογραφίας [art-works.gr/fellows/georgia-paizi].

Εκπαιδεύτηκε στη μέθοδο Alexander στο Λονδίνο (τριετής εκπαίδευση δασκάλων, London Centre for Alexander Technique and Training, πιστοποίηση Society of Teachers of the Alexander Technique), όπου μελέτησε επίσης ανατομία & φυσιολογία (με το College of Cranial-Sacral Therapy, στο British College of Osteopathic Medicine). Σπούδασε χορογραφία και τεχνικές στο Λονδίνο, τη Βιέννη, το Άμστερνταμ & τη Νέα Υόρκη (MA Creative Practice - Dance Professional Pathway, με το Independent Dance στο Trinity Laban Conservatoire of Music & Dance, υποτροφία Gill Clarke, βραβείο TLDA), με τις/τους E Karczag, M Tufnell, R Butcher, R Lee, G Agis, D Hay, C McHose, L Nelson, S Forti, D Lepkoff, KJ Holmes, J Hamilton, D Dunn, R Higler, Mathilde Monnier, Guy Cools, Kerstin Kussmaul, Benoît Lachambre κ.ά, και μελέτησε somatic voicework προσεγγίσεις με τις/τους Angelique Willkie, Catherine Fitzmaurice, Ryan O'Shea, Total Vocal Freedom, Ted Dymon, καθώς και στο πρόγραμμα συμπληρωματικής εκπαίδευσης πτυχιούχων «Η Φωνή στο Τραγούδι - Διερεύνηση, Συνειδητοποίηση και Άσκηση του Μηχανισμού της Φωνής» του ΕΚΠΑ. Σπούδασε θέατρο στο τμήμα Θεατρικών Σπουδών του ΠαΠελ (2003-7), και θεωρία του χώρου στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα της Σχολής Αρχιτεκτόνων του ΕΜΠ, Σχεδιασμός-Χώρος-Πολιτισμός (2009-12). 

Αυτό το διάστημα η Γεωργία παρακολουθεί την εκπαίδευση των IDCprofessionals για τη συμπερίληψη, τη συναίνεση και την αποκατάσταση των κακοποιητικών πρακτικών στις παραστατικές τέχνες, ως Consent Forward Artist.