top of page
top
IMG_4211_edited_edited_edited.png

 

skinner releasing

 

 

 

 

Όπως αναφέρεται στη σελίδα του Skinner Releasing Network η ΤΕΧΝΙΚΗ SKINNER RELEASING αποτελεί μια πρωτοποριακή προσέγγιση στο χορό, την κίνηση και τη δημιουργική διαδικασία που βασίζεται στην απλή αρχή ότι όταν απελευθερώνουμε τη σωματική ένταση, μπορούμε να κινούμαστε με μεγαλύτερη ελευθερία, δύναμη και συνέπεια.

 

Η Joan Skinner ξεκίνησε να αναπτύσσει την SRT στις αρχές του 1970. Η Joan Skinner είχε χορέψει με τις ομάδες των Martha Graham και Merce Cunningham πριν ξεκινήσει τηn προσωπική της έρευνα για την κίνηση. Η SRT αποτελεί σημαντική επιρροή στην εκπαίδευση και τη δημιουργική πρακτική του χορού, και εργαλείο κορυφαίων χορογράφων και χορευτών σε όλο τον κόσμο. Εστιάζοντας στην προσωπική κιναισθητική εμπειρία και στις βασικές κμινητικές αρχές, η SRT μπορεί να ενισχύσει οποιαδήποτε πρακτική, ενώ παράλληλα υποστηρίξει την καλλιτεχνική ενσυναίσθηση και τη δημιουργική ανάπτυξη.

 

Στα μαθήματα SRT, η αυθόρμητη κίνηση που προκαλούν οι ποιητικές εικόνες και υποστηρίζεται από μουσική και ήχο, επιτρέπει μια δημιουργική και προσβάσιμη εξερεύνηση των τεχνικών αρχών της κίνησης όπως η ευθυγράμμιση πολλαπλών κατευθύνσεων, η ελαστικότητα, η ανάρτηση, η οικονομία και η αυτονομία. Καθώς οι συμμετέχουσες/ντες εγκαταλείπουν τα συνήθη πρότυπα μυϊκής λειτουργίας, καλλιεργούν μια εντυνόμενη επίγνωση της φυσιολογίας τους και μέσα από μια φαντασια εμπειρία. Το αποτέλεσμα μπορεί να είναι μια βαθιά ενσώματι επίγνωση των νέων δυνατοτήτων στον τρόπο που κινούνται τόσο μέσα στο στούντιο ως χορεύτρ* και δημιουργ*, όσο και στην καθημερινή ζωή.

 

Η τεχνική έχει οργανωθεί προσεκτικά σε μια ολοκληρωμένη προοδευτική παιδαγωγική που διδάσκεται σε τρία επίπεδα: εισαγωγικό (για όλα όσα έρχονται στην τεχνική ή και τον χορό εν γένει για πρώτη φορά), ενδιάμεσο (που ονομάζεται «συνεχιζόμενο») και προχωρημένο. Επιπλέον στα μαθήματα της SRT, έμπειρες χορεύτριες σπουδάζουν δίπλα σε αρχάριους, το καθένα μετέχοντας στη δική του προσωπική διαδικασία. Η SRT είναι μια παιδαγωγική χορού για όλα όσα ενδιαφέρονται να εξερευνήσουν την σωματικότητα, την έκφραση, τη δημιουργικότητα και την ενσυναίσθηση μέσω της κίνησης, ανεξαρτήτως πρότερης εμπειρίας, αρτημέλειας, φύλου, ηλικίας, και φυσικής διάπλασης. 

Η SRT είναι, μεταξύ άλλων, προϊόν της συνάντησης της Joan Skinner με την τεχνική Αlexander ως μαθήτρια της Judith Leibowitz, την ιδεοκίνηση, και την ποίηση. Περισσότερες πληροφορίες για την τεχνική στη σελίδα του επίσημου δικτύου δασκάλων SRT Skinner Releasing Network, την τρέχουσα εκπαίδευση των οποίων ξεκινάω αυτό το καλοκαίρι στη Γλασκώβη (2023-2024). Μέχρι τότε, τα COCHLEA studia φιλοξενούν εβδομαδιαίο ανοιχτό μάθημα εμπνευσμένο από τις αρχές της SRT σε συνδιδασκαλία των Αγγελική Τσούπρα, Βασιλικής Τσαγκάρη, Γεωργία Παΐζη, Δάφνης Στεφάνου, και συναδελφισσών από τη διεθνή κοινότητα. 

Τα COCHLEA studia φιλοξενούν ένα σύνολο συμπληρωματικών παιδαγωγικών μεθόδων για την τεχνική, τη δημιουργική διαδικασία, και την ψυχοφυσική εκπαίδευση της/του performer, με άξονα τρεις πρωτοποριακές προσεγγίσεις που έχουν στο κέντρο τους την ανατομία & την υλικότητα του ανθρώπινου οργανισμού, και που προάγουν μια συμπερηλιπτική μη-κακοποιητική δημιουργική & παιδαγωγική διαδικασία που καλλιεργεί την αυτοδιάθεση & την αυτενέγεια. 

φωτογραφία του Χάρη Σαββόγλου, από σεμινάριο της Γεωργία Παΐζη σε συνεργασία με τον Θοδωρή Ζιάρκα στο studio DOCK11 (Βερολίνο 2018)  

bottom of page