top of page
IMG_5453.JPG

 

 ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ ΧΟΡΟΓΡΑΦΟΥ 

 

Τον Ιανουάριο στα C O C H L E A studia υποδεχόμαστε την Aνδρονίκη Μαραθάκη & και εργαστήρι της On pain & movement: sensitizing, decentralizing, transforming, με το οποίο η Ανδρονίκη εγκαινιάζει το ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ ΧΟΡΟΓΡΑΦΟΥ, ένα μίνι χορογραφικό residency στα πλαίσια του οποίου dance-artists θα αναπτύσσουν & θα μοιράζονται τις πρακτικές τους για 3, 6 ή 9 μήνες. Προς το τέλος του εργαστηρίου της, η Ανδρονίκη θα προτείνει την/το/τον επόμεν* καλλιτενχ*, στη λογική μιας συναδελφικής σκυταλοδρομίας.

παρασκευές 15 ιανουαρίου - 28 ιουνίου, 6-8μμ

εγγραφή early bird μέχρι τις 15 Δεκεμβρίου | δίδακτρα 300e 

εγγραφή έως τις 6 Ιανουαρίου και πληρωμή σε 3 δόσεις των 120e 

περιορισμένος αριθμός ομάδων | δεν υπάρχει δυνατότητα drop in

 On pain & movement: sensitizing, decentralizing, transforming, ένα εργαστήριο έρευνας χορού για τις σχέσεις μεταξύ κίνησης και πόνου και για την καλλιέργεια πρακτικών ά-πονης κίνησης ενώ χορεύουμε και κινουμαστε στην καθημερινή μας ζωή.

Με πυρήνα το έργο «επώδυνα εύκολο» | painfully painless* και ένα μέρος της έρευνας που πραγματοποιήθηκε με την ομάδα των συντελεσ(τρι)ων, η Ανδρονίκη Μαραθάκη μοιράζεται σε αυτό τα εργαλεία και οι διαδικασίες για να αναζητηθεί 

- η απόλαυση μίας α-πονης κίνησης,

- οι ποιότητες και πρακτικές μη-ακινητοποίησης και μη-απομόνωσης ενώ είμαστε σε θολό αντιληπτικό πεδίο, σε τραύμα ή πόνο 

- και τέλος οι επικοινωνιακές πρακτικές των παραπάνω, διαχειριζόμενοι τρόπους για μία φαντασία κοινή για θέματα πόνου και κίνησης του ανθρώπινου σώματος.

Μέσα από τρεις αρχές της σχέσης πόνου-κινησης στις οποίες εργάστηκε η ομάδα για το έργο, διαμορφώνονται τρεις θεματικές,τρεις κύκλοι εργαστηρίου. Ξεκινούν 16 Ιανουαρίου και ολοκληρώνονται στις 28 Ιουνίου με ένα μοίρασμα, η φύση του οποίου θα αποφασιστεί κατά την διάρκεια του εργαστηρίου από την ευρύτερη ομάδα που θα διαμορφωθεί.

Σε κάθε κύκλο, ένας/μια απο τους/τις ερμηνεύτ(ρι)ες του έργου -Σοφία Πουχτού, Ελτον Πετρή και Δεσποινα Σανιδά Κρεζία- θα συνοδεύσουν την Ανδρονίκη Μαραθάκη και μέσα από την προσωπική τους πρακτική στο έργο θα μοιραστούν σε κάθε κύκλο του εργαστηρίου τους τρόπους διαχείρισης της έρευνας οδηγώντας μερικές από τις συναντήσεις.

 

*Το έργο «επώδυνα εύκολα» είναι μια συμπαραγωγή της Cloudsdonthaveshape και Φεστιβάλ Αθηνών & Επιδαύρου ,όπου και παρουσιάστηκε τον Ιούλιο 2023. Mε την οικονομική υποστήριξη Υπουργείου Πολιτισμού & Αθλητισμού και του Οργανισμού Πολιτισμού και Ανάπτυξης ΝΕΟΝ. Περισσότερες πληροφορίες για το έργο και τους συντελεστές: andronikimarathaki.com/painfully-painless

 

 

⫸  Πληροφορίες για το εργαστήριο

Ο πόνος ως αίσθηση, μοιάζει με ένα όριο, μια φωνή που έρχεται στην αντίληψή μας από το υπερπέραν παρ ότι έρχεται από τόσο εντός μας. Η συνήθης διαδικασία διαχείρισής μας είναι η αδράνεια και αποφυγή, το να τρέξω μακρια απο οτι προκαλεί αυτή τη δυσαρέσκεια και να αφήσω εκείνο το σημείο που πονάει ακίνητο, τυφλό, να λείπει από το υπόλοιπο Σώμα. Έτσι το να κινηθώ με προσκαλεί στο να βρω τρόπους να κινηθώ με αυτό το κενό.

Πώς και πόσο εύκολα αισθάνομαι τον πόνο στο Σώμα μου;

Πώς αισθάνομαι των πόνο των άλλων; Πώς είναι η ευαισθησία μου και πως η αντοχή μου στις εικόνες και τις ιστορίες πόνου;

Σε ποιους τόπους έχω δικαίωμα στο πόνο;Ποιοί τόποι μπορούν να με υποδεχτούν ενώ πονάω;

Πονάω τώρα; Έχω συνειδητότητα οποιουδήποτε πόνου αυτή τη στιγμή;

Πώς να κινούμαι έτσι ώστε αντί να πάσχω, να θεραπεύομαι;

Πώς να χορεύω έτσι ώστε αντί να πάσχω, να θεραπεύομαι;

Πώς η ίδια η κίνηση μπορεί να γίνει το τοτέμ μου μέσα από το οποίο να μπορώ να φωτίσω, αποδεχτώ, ή εκτονώσω τον πόνο χωρίς να τον αποποιηθώ, αλλά οικειοποιουμέν@ αυτόν;

Πώς οι πρακτικές κίνησης του μη-πόνου αφηγούνται μία αισθητική και πώς επικοινωνούν την έλλειψη του πόνου ή την έλλειψη επειδή υπάρχει πόνος;

Ποιες σχέσεις αναπτύσσουμε με τον πόνο βιολογικά, συναισθηματικά, ψυχολογικα, διανοητικά και κοινωνικά;

Πώς είναι κεντημένη η βιοψυχοκοινωνική φύση του πόνου;

⫸  3 κύκλοι | 3 αρχές διαχείρισης της σχέσης πόνου και κίνησης

 

Α κύκλος | ευαισθητοποιώντας | 19 Ιανουαρίου- 1 Μαρτίου 

Αφορά την αισθητηριακή επικοινωνία και την σχέση της με την κίνηση σημείων του Σώματος που μπορεί να πονούν ή που απλά είναι θολά, γκρίζα στην αντίληψη μας ή απλά διατηρουν υπερλιμνάζουσα δύναμη κατά την κίνηση μας ή τελος αδυνατούν να συντονιστούν με τις υπόλοιπες διαστάσεις του Σώματος. Καθώς η αίσθηση του πόνου εξαρτάται από την ευαισθητοποίησή μας και από την αντοχή μας σε αυτόν, αν ορίσουμε τον πόνο ως την παραμικρή υπερλιμνάζουσα δύναμη/ένταση στο Σώμα/σε σημεία του Σώματος μας ενώ κινούμαστε, σε αυτόν τον κύκλο δίνεται η δυνατότητα να αναγνωριστουν, να γίνουν αποδεκτά και να ανακαλυφθούν τα σημεία αυτά που συνήθως παραμένουν μαύρα και θολά, μακριά από το αντιληπτικό μας πεδίο και εκτός της αισθητηριακής εικόνας που έχουμε για τ@ εαυτό (body schema). Επίσης προσφέρεται χρόνος και εργαλεία για να ανακαλυφθούν και να προσεγγιστούν αλλιώς παρασιτικές συμπεριφορές, νευρομυϊκές συνήθειες που δεν είναι απαραίτητες και κινητικότητες που οδηγούν σε πόνο και σε εξάντληση. Επιπλέον σε αυτό το κύκλο αναλυονται πρακτικές διαχείρισης πόνου που έχει ανακαλύψει ο άνθρωπος στο πέρασμα των χρόνων, καθώς και η πρακτική Let's be comfortable in our own skin. Στο κύκλο αυτό συμμετέχει η ερμηνεύτρια του έργου Σοφία Πούχτου, η οποία και θα καθοδηγήσει δύο από τις συναντήσεις του εργαστηρίου.

Β κύκλος | αποκεντρώνοντας | 15 Μαρτίου-26 Απριλίου

Στο κύκλο αυτό, εστιάζουμε στη διασπορά της εστίασης της προσοχής από ένα σημείο σε πολλά ταυτόχρονα, και αυτό γίνεται προσεγγίζοντας το χαρακτηριστικό της κίνησης του Σώματος να συνεργεί προς πολλές κατευθύνσεις,ρυθμούς και κινητικότητες ταυτόχρονα. Αντιστοιχα, μοιραζονται εργαλεία για να «αποκεντρωθεί» η γνώση και τα στάδια των πρακτικών που μοιράστηκαν στον Α΄κύκλο και να περάσει από τις πρακτικές που ήταν κοινές για όλ@ σε πιο προσωπικές πρακτικές ανάλογα με τις εξατομικευμένες ανάγκες, καθώς και από το ατομικό στο ομαδικό επίπεδο που μελετήθηκε από την ομάδα. Aπό την ευαισθητοποίηση των αισθήσεων για τους δρόμους των δικτύων του Σώματος και τον κόσμο του «νιώθω», στους ρυθμιστικούς μηχανισμούς του Σώματος και τη διανομή της προσοχής που λιώνει την εξουσία και την ψευδαίσθηση της μονοσήμαντης εστίασης της προσοχής στο σημείο του πόνου, καθώς και αξόνων κίνησης που διαθλούν το Σωμα σε μπρος, πισω, αριστερά, δεξιά, πάνω κάτω, έξω, μέσα ή και προθέσεων της κινησης που δεν αναγνωρίζουν τις ταυτόχρονες πολλαπλές και απειρες κατευθύνσεις της. Στον κύκλο αυτό συμμετέχει ο ερμηνευτής του έργου Ελτον Πετρή, ο οποίος και θα καθοδηγήσει δύο από τις συναντήσεις του εργαστηρίου.

Γ κύκλος | μετασχηματίζοντας | 17 Μαΐου-28 Ιουνίου

Η αισθητηριακότητα του πόνου, καθώς και η αόρατη του φύση δημιουργούν ένα κοινό πεδίο και μια εγγύτητα με το χορό και σε αυτόν τον κύκλο αναζητούνται δρόμοι τις πρακτικές -α-πονης κίνησης και τις πρακτικές διαχείρισης του πόνου για να επικοινωνηθούν.

Η απουσία του σημείου του πόνου δημιουργεί κίνησή που σε έναν εξωτερικό παρατηρητή μοιάζει να «κουτσαίνει». Σε αυτόν τον κύκλο αναζητείται το πως εκφράζεται, μοιράζεται και επικοινωνεί αυτό που λείπει. πως η ενσωματωση του «κενού»,η αλλοιωση,η αλλαγή και η μετουσίωση της κινητικότητας του ολιστικού Σώματος διαμορφώνει γέφυρες επικοινωνίας προς τα έξω προκειμένου ο πόνος να γίνει πιο οικείος και εξατομικευμένος μέσω της φαντασίας- και για τις δύο πλευρές. Στο κύκλο αυτό συμμετέχει η ερμηνευτρια του έργου Δέσποινα Σανιδά Κρεζία, η οποία και θα καθοδηγήσει δύο από τις συναντήσεις του εργαστηρίου. (Για συμμετοχή στο Γ’ κύκλο απαραίτητη η παρακολούθηση του Α & Β κύκλου)

 

Τρεις συζητήσεις θα πραγματοποιηθούν σε ημερομηνίες που θα ανακοινωθούν εντος της ομάδας με μερικ@ από τ@ υπολοιπ@ συντελέστ@του έργου και όχι μόνο.

Απευθύνεται σε όσ@ σε οσ@ επιθυμούν να ανακαλύψουν θολά, μαυρα σημεία τρύπες στην αντίληψη τους για το σώμα τους ενώ κινείται, οσ@ επιθυμούν να κινηθούν ολιστικά αναπτύσσοντας το πλέγμα του ανθρώπινου σώματος και τις δικτυώσεις του στις διάφορες διαστάσεις του σώματος, οσ@ πονούν ενώ κινούνται ή έχουν πρόσφατα τραυματιστεί δίνοντας δικαίωμα συμμετοχής και ανακάλυψης τρόπων κίνησης και μετακίνησης στον κοσμο σε ένα συμπεριληπτικό και φιλόξενο τόπο, σε οσ@ επιθυμούν να ανακαλύψουν πιθανές υπερλιμνάζουσες ενέργειες κίνησης κ παρασυμπαθητικών συμπεριφορων που αναπτύσσουμε περιοδικά, στιγμιαία η μακροχρόνια.

Εγγραφές και πληροφορίες στο info@cochleares.com

Περισσότερες πληροφορίες στο andronikimarathaki@gmail.com

Ολόκληρο το πρόγραμμα των studia & o πίνακας διδάκτρων  εδώ 

 

bottom of page