top of page
top
kdf_family_photo_by_myrto_apostolidou.jpg

 

 

Η ΒΙΤΟΡΙΑ ΚΩΤΣΑΛΟΥ έχει σπουδάσει ψυχολογία στο Πανεπιστήμιο του Reading στο Ηνωμένο Βασίλειο και είναι αυτοδίδακτη χορεύτρια και χορογράφος. Είναι ένα από τα ιδρυτικά μέλη του μη κερδοσκοπικού οργανισμού R.I.C.E. και της Σχολής Χορού RSOD στο νησί της Ύδρας.

 

ΩΣ ΧΟΡΟΓΡΑΦΟΣ έχει συνθέσει τα έργα Day out of Time, Mount και Ιεροτελεστία της Άνοιξης – Ένας Χάρτης. Είναι επίσης στενή συνεργάτις του χορογράφου Michael Κlien και ενεργό μέλος της ομάδας Εν Δυνάμει από το 2014.

 

ΔΙΔΑΣΚΕΙ χορό σε παιδιά, ενήλικες και ομάδες μικτών ικανοτήτων, ενώ επίσης χορογραφεί θεατρικές παραστάσεις.  

 

ΕΡΕΥΝΑ τον χορό ως μια μορφή νοημοσύνης, έναν τρόπο ύπαρξης που χαρακτηρίζει όλα τα έμβια όντα και τη φύση των πραγμάτων. Αντλώντας έμπνευση από τη μελέτη διαφορετικών πρακτικών, φιλοσοφικών προσεγγίσεων και συνεργασιών, η σκέψη της επεκτείνεται στην κοινωνική χορογραφία μέσα από την οποία ταυτόχρονα παρατηρεί τον κόσμο και σχεδιάζει έργα που μεταφέρουν την πιθανότητα αλλαγής ή διεύρυνσης του τρόπου αντίληψης και λειτουργίας του. 

 

 

Στα COCHLEA studia η Βιτόρια διδάσκει στο (μετ)εκπαιδευτικό πρόγραμμα ΣΥΝΑΣΚί, καθώς και στη ζώνη EVERYBODY family στην οποία επιμελείται το μάθημα για φροντήστριες & βρέφη MAMAS & BABAS. 

 

Το MAMAS & BABAS είναι ένας χώρος για την ανάπτυξη της σωματικής σχέσης και της επικοινωνίας ανάμεσα στο γονέα/φροντιστή και το βρέφος. Οι συναντήσεις αυτές είναι αφιερωμένες στο να ανοίξει ένας κοινωνικός χώρος όπου νέες μαμάδες/φροντιστές μαζί με τα μωρά τους θα έχουν την ευκαιρία να αναπτύξουν την σωματική τους σχέση και ενσυναίσθηση. Μέσα από απλές κινητικές οδηγίες και παιχνίδια οι γονείς μαζί με τα παιδιά μπορούν να μοιραστούν και να γνωρίσουν και άλλες πιθανότητες παιχνιδιού και συνύπαρξης, επικοινωνίας και ευχαρίστησης. Η κίνηση και η ενσυναίσθηση στην σχέση ανάμεσα από μητέρα και παιδί αναπτύσσεται από την περίοδο της εγκυμοσύνης, και αυτό το επίπεδο της σχέσης διατρέχει το πέρασμα ωρίμανσης του οργανισμού σε ψυχικό αλλά και σε σωματικό επίπεδο καθόλη τη διάρκεια του μεγαλώματος τόσο του παιδιού όσο και της μητέρας.  Το μάθημα απευθύνεται σε γονείς που έχουν διάθεση για να διευρύνουν τη σχέση τους με το σώμα τους, και με το παιδί τους μέσα από το χορό και την αφή. Το μάθημα μπορούν να παρακολουθήσουν άτομα ανεξάρτητα με την εμπειρία τους στο χορό και με την σωματική τους κατάσταση. 

Οι κεντρικοί άξονες του μαθήματος είναι:  

- Η καλλιέργεια της σωματικής επικοινωνίας

- Ο συντονισμός με το σώμα και τις ανάγκες της μητέρας/γονιού καθώς ταυτόχρονα φροντίζει το παιδί της/του

- Κινητικά παιχνίδια

- Βρεφικό μασάζ

- Παρατήρηση και μίμηση των παιδιών που οδηγεί σε παιχνίδι και σε ανταλλαγή με τα παιδιά και ταυτόχρονα λειτουργεί θεραπευτηκα και ενδυναμωτικά ώς προς του γονείς.

- Πληροφόρηση και πρακτική για τον χειρισμό σηκώματος και κρατήματος των παιδιών ώστε υπάρχει λιγότερη επιβάρυνση από τα σηκώματα για τις μαμάδες και λιγότερα τραβήγματα για τα παιδιά.

Πληροφόρηση και πρακτική σωματικής συμπεριφοράς προς το παιδί 

Τον χώρο ανοίγουν 4 γυναίκες με εργαλεία τον χορό, το contact improvisation, και το βρεφικό μασάζ:

 

17/2 Βιτόρια Κωτσάλου, Κατερίνα Δελακούρα

24/2 Γίτσα Κωνσταντουδάκη

9/3   Κατερίνα Δελακούρα

23/3 Γίτσα Κωνσταντουδάκη

30/3 Βιτόρια Κωτσάλου

6/4  Κατερίνα Δελακούρα

13/4 Βάσια Μπάλα

20/4 Βιτόρια Κωτσάλου        

18/5 Βιτόρια Κωτσάλου

25/5 Κατερίνα Δελακούρα    

1/6 Βιτόρια Κωτσάλου

8/6 Βάσια Μπάλα

 

Το σώμα είναι ένα μαγικό χαλί το οποίο μας μεταφέρει μέσω των αισθήσεων και των εμπειριών μας.  Το σώμα είναι ένα εργαλείο, ένα διαστημόπλοιο, ένας αισθητήρας, ένας αγγελιοφόρος, μία ευχή ζωής, ένα σύστημα καταγραφής της εμπειρίας, της ελπίδας της θεραπείας. Το σώμα έχει τη δυνατότητα να καταγράφει, να αντιδρά, να νιώθει και να αισθάνεται. Από την εγκυμοσύνη που το παιδί εξελίσσεται μέσα στην κοιλιά της μαμάς και το σώμα της μαμάς αλλάξει για να υποστηρίξει το παιδί δημιουργείται μία δυνατή σωματική σχέση ανάμεσα στο παιδί και στην μητέρα. Μετά την γέννηση το παιδί περνάει μέσα στην αγκαλιά της μαμάς, του μπαμπά και της ευρύτερης οικογένειας. Το παιδί εξελίσσεται μέσα από συνεχόμενη και ενστικτώδη κίνηση στο μπουσούλημα και στο περπάτημα—όπου μπαινοβγαίνει από την αγκαλιά μας και τέλος αφού δοκιμάσει, μάθει, δυναμώσει και ψηλώσει φτάνει μετά από πολλά χρόνια  να μην μπορούμε να το σηκώσουμε. Αν σκεφτούμε πως το σώμα μας καταγράφει τις εμπειρίες και τους τρόπους μας κατά τη διάρκεια της ζωής μας, μπορούμε να φανταστούμε πόσο σημαντική είναι η σωματική σχέση που έχουμε με τον εαυτό μας αλλά και με τα παιδιά μας.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΑ των άλλων συντελεστών

ΓΙΤΣΑ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΥΔΑΚΗ (CONTACT KIDS)

Η Γίτσα Κωνσταντουδάκη γεννήθηκε και μεγάλωσε στα Χανιά. Έχει σπουδάσει Πολιτικός Μηχανικός στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο στην Αθήνα και έχει εκπαιδευτεί πάνω στο σύγχρονο χορό, το σωματικό θέατρο και το Contact Improvisation. Εργάζεται ως δασκάλα Contact Improvisation και διοργανώνει τακτικά συναντήσεις Contact Jam και σεμινάρια στην Αθήνα, ενώ παράλληλα πραγματοποιεί προσωπικές συνεδρίες με την θεραπευτική μέθοδο Bowen Technique.

Με την αγάπης της για τα παιδιά και το ενδιαφέρον της για την δημιουργική σωματική ενασχόληση μαζί τους, πραγματοποιεί μαθήματα Contakids και ελεύθερου χορού σε παιδιά και γονείς. Στόχος της η συγκεκριμένη μέθοδος να αναπτυχθεί και να εξαπλωθεί και στην Ελλάδα συμπληρώνοντας το δίκτυο δασκάλων που υπάρχει σε 35 χώρες του κόσμου.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΔΕΛΑΚΟΥΡΑ (ΧΟΡΟΣ)

H Κατερίνα Δελακούρα (Αθήνα, 1991) είναι χορεύτρια,χορογράφος και δασκάλα χορού. Σπούδασε Σύγχρονο Χορό και Χορογραφία στο Πανεπιστήμιο Καλών Τεχνών του Βερολίνου (UDK/HZT Berlin) και στο P.A.R.T.S. σις Βρυξέλλες, καθώς και Φυσική/Αστροφυσική στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. 

Διδάσκει εργαστήρια κινητικής έρευνα και αυτοσχεδιασμού στην Ελλάδα και στην Γερμανία για επαγγελματίες χορευτές και ερασιτέχνες όλων των ηλικιών.Είναι μέλος του εκπαιδευτικού κινητικού προγράμματος Σκυτάλη,συμμετέχοντας ενεργά στον εκπαιδευτικό, δημιουργικό και οργανωτικό της πυρήνα. Έχει εργαστεί ως μέλος του προγράμματος Μοbile Dance στο Βερολίνο διδάσκοντας σύγχρονο χορό σε προσφυγικές δομές. Σε συνεργασία με την Ηρώ Γρηγοριάδη οργανώνει και διδάσκει δημιουργικά εργαστήρια για ενήλικες 55+. Ως μέλος της ομάδας 100 περιστροφές έχει οργανώσει και  υλοποιήσει εκπαιδευτικά προγράμματα για παιδιά και εφήβους συνδυάζοντας τον χορό με τα εικαστικά σε συνεργασία με την Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων.

ΒΑΣΙΑ ΜΠΑΛΑ(ΒΡΕΦΙΚΟ ΜΑΣΑΖ)

Γεννήθηκε στην Κέρκυρα, το 1984. Είναι πιστοποιημένη εκπαιδεύτρια βρεφικού μασάζ από τον Διεθνή Οργανισμό Βρεφικού μασάζ (ΙΑΙΜ). Φυσικοθεραπεύτρια, πτυχιούχος του ΤΕΙ Αθηνών (2007), ασχολείται την τελευταία δεκαπενταετία τόσο με τις δυτικές όσο και με τις εναλλακτικές θεραπείες (ταϋλανδέζικο μασάζ, σου τζοκ, παραδοσιακή κινέζικη ιατρική, βελονισμός), εμβαθύνοντας και ασκώντας τες αδιαλείπτως. Τα τελευταία επτά χρόνια, αφού έλαβε την ανάλογη εκπαίδευση, στράφηκε σε θεραπείες σχετικές με τις εγκύους, τη βρεφική και τη νηπιακή ηλικία: βρεφικό μασάζ, μασάζ για εγκύους, βρεφική και νηπιακή κολύμβηση.

 

bottom of page